Baseball5

Baseball5 er en mindre udgave af de to mere kendte spil baseball og softball, hvor man har et hurtigt, sjovt og meget inkluderende spil som alle hurtigt kan komme igang med.

Man er fem på et hold og de mere tekniske elementer som pitching og batting er taget ud af spillet og der er ikke noget pausetid for her går spillet igang hver gang der er nogen der slår til bolden. Det gør spillet meget oplagt til helt nye spillere som hurtigt kan komme igang med det sjove og løbe baser og samle point.

Man slår til bolden med hånden, som er på størrelse med en temmisbold i gummi. man løber ellers rundt på baserne som man kender det fra baseball og softball og scorer point ved at løbe en hel omgang hvor man har rørt alle baserne i rækkefølgen 1., 2., 3., og home.

For at man går fra at være i marken til at slå og løbe baser skal man lave 3 outs, disse kan man lave ved at kaste bolden rundt til de baser løberne prøver at komme frem til før de når dem eller ved at tagge løbere der ikke er safe på en base. Batteren kan også blive out ved at lave ulovlige slag, som både er ved ikke at ramme bolden, slå den ud af banen, over hegnet eller ved at træde ud af batterboksen før man har slået færdigt.

 

Der spilles 5 innings, hvor en inning består af begge hold både har battet og forsvaret i marken. Spillet kan spilles over alt som udgangspunkt, inde som ude, på græs, asfalt og i sand. Alt kan tilpasses så det passer til de omgivelser man har. en officiel bane har dog 13 meter mellem baserne og yderligere 5 meter ud til et hegn og batterboksen er 3×3 meter.

Man har ingen handsker på og alt hvad man skal bruge er en bold og nogle baser eller lignende markeringer og så er man klar til at spille i skolen, i frikvarteret eller til familiefesten.

Forbundet har været ude på diverse steder og spille på mange underlag, nogle af dem er nævnt her:

Distortion i Københavns gader
I haller indendørs
I Fælledparken på græs
Softballbaner på grus

Udstyr og øvelser til skoler

Dansk softball Forbund har købt baseball5 udstyrs tasker så man som skole eller andre hurtigt kan komme igang med spillet. 

En udstyrspakke koster 350kr

En udstyrspakke indeholder:

En pose
To bolde
Et basesæt

Man kan finde inspiration til undervisningen i vores toolkit med øvelser og vejledning, som er udviklet af det internationale baseball5 forbund og oversat til dansk.

Du kan også læse alle reglerne her (på engelsk)